Ads (728x90)

Mediabidik.com - Pemerintah Kota (Pemkot) Surabaya terkesan menghalang-halangi anggota legislatif sebagai pengawas CSR, dalam hal ini Panitia Khusus (Pansus) Corporate Social Responsibility atau CSR DPRD Kota Surabaya.

Hal itu disampaikan Ketua Pansus CSR, Ghofar Ismail, S.T mengatakan, dua kali hearing dengan bagian hukum Pemkot Surabaya membahas CSR, bahwa usulan agar anggota dewan dimasukkan menjadi bagian pengawasan CSR, pihak Pemkot nampaknya keberatan.

Ia menambahkan, yang masih menjadi krusial dalam pembahasan di Pansus CSR yaitu Pasal 15, dimana anggota DPRD harusnya masuk dalam pengawasan.

"Namun dari bagian hukum Pemkot Surabaya belum bisa menerima usulan tersebut, karena beralasan SK dari pemerintah pusat tidak ada."ujarnya kepada media ini di gedung DPRD kota Surabaya, Selasa (18/02/20).

Ghofar menjelaskan, bagian hukum Pemkot Surabaya seakan berupaya keras, agar anggota dewan tidak menjadi bagian pengawasan dari CSR yang masuk ke Pemkot. 

"Padahal, untuk menguatkan landasan hukum agar anggota dewan menjadi pengawas CSR nya Pemkot Surabaya, Pansus CSR mencoba sharing dengan para pakar hukum dari Universitas Narotama. Dan hasil dari pendapat pakar, bahwa tidak ada masalah anggota dewan masuk menjadi bagian pengawas CSR, agar masyarakat lebih tahu penggunaan CSR oleh Pemkot Surabaya, " terangnya.

Anggota DPRD dari fraksi PAN kembali mengatakan, selama ini dana CSR yang masuk ke Pemkot Surabaya hanya melalui bagian kerjasama dan bagian hukum saja. Dan tidak ada pengelolaan khusus oleh dinas apa, nah dari sini masih rancu pengelolaan dana CSR.

"Kami di legislatif memang tupoksinya pengawasan terhadap eksekutif, kenapa Pemkot Surabaya tidak bersedia anggota dewan menjadi bagian pengawas CSR."tegasnya.

Dirinya berharap, Pemkot Surabaya bersama DPRD saling bekerjasama dalam pengelolaan dana CSR, jika Pemkot bersikukuh menolak anggota dewan menjadi pengawas CSR, Pansus tetap akan melaporkan ke Provinsi Jawa Timur via Badan Musyawarah (Banmus) DPRD Kota Surabaya.

"Agar nantinya anggota dewan bisa dimasukkan ke dalam pasal, yang bisa menjadi bagian pengawasan CSR Pemkot Surabaya."ungkapnya.

Sementara Ira Tursilowati Kabag Hukum pemkot Surabaya saat dikonfirmasi terkait masalah tersebut melalui ponselnya, Selasa (18/2/20) pukul 16.30 WIB yang bersangkutan tidak menjawab.(pan)

Foto : Ghofar Ketua Pansus CSR DPRD Surabaya

Post a comment

 1. Pendudukan: Harta Tanah / perhotelan
  kedudukan: Pengarah Urusan
  Nama: Najwa Mohammed
  Bandar: Miri
  Pinjaman saya mendapat: Rm 1.5 juta
  kadar faedah: 1%
  E-mel saya: najwamohammed369@gmail.com

  Halo, saya mengucapkan terima kasih kepada allah almight untuk kebaikan dan keberkasaan yang saya dapatkan dari AASIMAHA ADILA LOAN FIRM tahun ini 2020, saya ingin kita medium ini membiarkan muslim saya di malaysia, Tahun lepas saya telah memohon pinjaman banyak kali dan saya bodoh , Tahun ini ketika saya sedang menonton berita perniagaan saya di Aljazeera, saya melihat nama AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM pada wawancara menerangkan pakej mereka dan bagaimana mereka memberi pinjaman dan dana amal kepada mereka yang ingin memulakan perniagaan tahun ini. Oleh itu, saya mendengar dan menghubungi mereka dengan kenalan mereka di televisyen, saya memohon Rm 1.5 juta, pada kadar 1% dan pinjaman saya telah diluluskan dan saya mendapat pinjaman saya semudah mungkin. Saya mendapat pinjaman saya dan melabur lebih jauh ke hartanah suami saya. suami saya dari indonesia, banjir yang terjejas rumah keluarga kami di jakarta, sejak kami mendapat pinjaman, kami telah memperbaiki banyak hal dan membayar hutang bank juga.Jika anda ingin perusahaan pinjaman yang nyata dan sah, anda bebas memohon sekarang dan dapatkan pinjaman anda .Mengingatkan diri anda untuk menjadi kuat dan tidak pernah berputus asa. Semakin banyak anda jatuh, semakin kuat anda menjadi bangun. Jangan pernah menyerah tidak kira apa. Buat janji kepada impian anda seolah-olah anda berjanji kepada anak anda. Saya berharap anda lebih besar tahun. Mungkin allah memberkati mereka allah

  MOHON SEKARANG
  E-mail****aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  Whatsapp **** + 447723553516

  ReplyDelete
 2. Contact Info.
  Telefon::::+60142279107
  W/A:::::::::+60142279107
  e_mail :::: iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Sekiranya anda melihat iklan ini, sila beri diri anda bertuah kerana jawapan pencarian anda akhirnya berakhir kerana saya dapat menyatakan dengan jelas bahawa percubaan pertama dan satu-satunya untuk mendapatkan pinjaman dari organisasi berprestij ini sememangnya curang dan kebaikan berita adalah bahawa pada tahun ini 2020 dan juga berita baik lain adalah mereka boleh memberi pinjaman sebanyak Rm3.7juta dalam seberapa banyak yang anda boleh membuktikan kepada mereka bahawa anda boleh membayar ansuran bulanan secara tetap .. saya sangat gembira bahawa saya pinjaman Rm350k sememangnya berjaya kerana pada masa sekarang ini sangat sukar untuk mencari pemberi pinjaman yang asli tetapi rahmat Allah bercakap untuk saya bahawa saya tidak jatuh ke tangan penipu Jika anda memerlukan pinjaman tidak kira lokasi anda di Malaysia (Kuala Lumpur, Melaka, Kota Kinabalu, Kota Baharu dan sebagainya..)
  anda bebas untuk memohon walaupun mereka yang berada di luar Malaysia boleh>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Anda boleh menghubungi saya melalui
  e_mail:::::::::nurfazura294@gmail.com
  Telefon::::+60142279107
  W/A:::::::::+60142279107

  ReplyDelete
 3. e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  WhatsApp Number::::::::::[+60]1123759663

  email:::::::hafizulbin365@gmail.com
  Name::::Hafizul Bin Haziq
  Country:::Malaysia

  Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785k yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440k telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"

  Country::::::Malaysia
  Name::::::::Hafizul Bin Haziq
  email::hafizulbin365@gmail.com
  Telephone Number:[+60]1123759663
  WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
  e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

  ReplyDelete